Kako napisati životopis?

Podijeli s prijateljima :)

Kako napisati životopis?

Životopis  je dokument koji sadrži niz podataka o kandidatu za posao. Cilj životopisa je osigurati kandidatu ulazak u proces zapošljavanja. Čitajući životopis poslodavac stvara sliku o tebi kao budućem djelatniku. Po podacima iz listopada ove godine, broj prijava u Zagrebu za jedno radno mjesto, kreće se između šezdeset i sto. Dakle, zadaća poslodavca je zamisliti puno budućih djelatnika različitih stupnjeva obrazovanja, različitih iskustava, vještina i sposobnosti u ograničenom vremenskom roku. Naša zadaća je olakšati poslodavcu taj proces. Iz perspektive kandidata za posao životopis je ulaznica u proces zapošljavanja. Kao na ulazu u prenatrpan klub, kada redar odabire tko smije ući, a tko ne. Ako si neuredan i nepristojan sigurno nećeš ući. Isto je tako i sa životopisom. Neurednost predstavljaju pravopisne, gramatičke i leksičke pogreške te zatipci. S druge strane, nepristojnost  predstavlja prijava koja ne zadovoljava osnovne kriterije natječaja za posao te nepotpuni i netočni podaci.

Dobar životopis sadrži:

 • osnovne podatke
 • kontakt podatke
 • podatke o obrazovanju
 • popis znanja i vještina
 • podatke o radnom iskustvu
 • sažetak 
Dizajn životopisa
Loš dizajn
Copy of Copy of Copy of Untitled
Dobar dizajn
Untitled design (4)
Klikni!
Premium dizajn
Copy of Copy of Copy of Untitled (1)
Klikni!

Koliko je važan prvi dojam? Što poslodavac pomisli kada prvi puta ugleda tvoj životopis? Misliš li da poslodavci čitaju svaki životopis? Iz prve ruke ti mogu reći da ne čitaju. Iskusni poslodavci znaju prepoznati koliko si truda uložio/la u pisanje životopisa. Ako si ostavio/la dojam da ti nije stalo kako je tvoj životopis napisan i kako izgleda, zašto bi poslodavcu bilo stalo da ga pročita? Što životopis govori o tebi? Koliko je važna boja životopisa? Pišeš li sve istim fontom ili ga mijenjaš? Sve te sitnice prave razliku između loše i izvrsno napisanog životopisa. 


Životopis ne služi da te poslodavac zbog njega zaposli, već da te zbog njega pozove na razgovor za posao. Poslodavci najčešće organiziraju dva ili tri kruga razgovora za posao kako bi zaposlili najboljeg kandidata/kandidatkinju. 

Čitaj oglas za posao! Oglas trebamo shvatiti kao niz pitanja na koja trebamo odgovoriti u životopisu. Između oglasa za posao i životopisa mora se voditi ugodan razgovor. U oglasu za posao stavke “Koga tražimo” ili “Što očekujemo” su eliminacijska pitanja koja ili zadovoljavaš ili ne. Ukoliko poslodavac traži iskustvo u specifičnom poslu, a ti ga nemaš, nemoj se prijavljivati na taj natječaj i traži dalje. Isto vrijedi za stupanj obrazovanja i vozačku dozvolu.  Pod stavkom “Opis posla” zamisli da stoji pitanje: “Koliko si upoznat/a s __________” ili “Imaš li iskustva u__________?”. Tvoj životopis treba jasno odgovoriti na ta pitanja. Ukoliko pod opisom posla piše: Pisanje i sklapanje ugovora u radu, tada se od tebe očekuje da u svome radnom iskustvu napišeš gdje, kada i koliko dugo si izvršavao/la taj posao. Na taj način ćeš uvelike olakšati poslodavcu odluku da te pozove na razgovor za posao.

Najčešće pogreške u životopisu
Zašto životopis završi u smeću?
 • poslan je u krivom formatu
 • duži je od dvije stranice
 • pisan je u krivom fontu/ teško je čitljiv
 • sadrži nevažne informacije
 • nisu istaknute ključne riječi/ pojmovi
 • sadrži pogreške u pisanju
 • pisan je u krivom licu
 • ne poziva poslodavca na akciju

Kao što smo ranije napomenuli svrha životopisa je osigurati poziv na razgovor za posao. Od tebe se očekuje da uvjeriš poslodavca da si baš ti idealan kandidat/kandidatkinja i da baš tebe treba zaposliti. Ako tvoj životopis ne sadrži molbu/zahtjev da te poslodavac pozove na razgovor za posao, tada nemoj ni očekivati da ćeš biti pozvan/pozvana.  

Ukoliko smatraš da je direktan način agresivan, životopis možeš završiti rečenicom: Razgovor za posao možemo dogovoriti putem kontakt e-maila ili pozivom na broj mobitela. Na taj način ćeš pokazati svoju profesionalnost i istovremeno potaknuti poslodavca da se odluči baš za tebe. Ukoliko nisi siguran/na da je tvoj životopis ispravno napisan, slobodno se javi. Besplatno ćemo ga pregledati i dati stručno mišljenje i savjet. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.