Do posla uz 5 osnovnih smjernica

Podijeli s prijateljima :)

Do posla uz 5 osnovnih smjernica

Promjena je osnova napretka. Ukoliko si se odlučio/la na promjenu, čestitam ti. Promijeniti se znači izaći iz sigurne zone, odbaciti ono što si bio/bila i prigrliti nove navike koje će poboljšati kvalitetu tvoga života. Dnevna rutina je skup radnji koje činimo svakoga dana. Koja je tvoja dnevna rutina? Možeš li nabrojati nekoliko stvari koje činiš tokom svakog dana? Utječe li tvoja dnevna rutina na tvoje zdravlje, na odnose u obitelji, na tvoje zadovoljstvo?

Od onih sam koji, kada radim promjenu, radim je radikalno. U deset godina pušenja, prestajao sam pušiti preko sto puta. Koliko je polupraznih kutija cigareta samo bilo bačeno u smeće uzalud. Ništa nije pomagalo. Niti flasteri, niti žvakaće gume . Svaki puta kada bih posustao i zapalio cigaretu, u meni bi se zakuhala juha osjećaja: od zadovoljstva, do srama. No, to je davno iza mene. Već dvije godine sam ponosni nepušač i kada me ljudi pitaju kako sam prestao, moj je odgovor jednostavan: ,,Počeo sam doručkovati.” 

S pravom se pitaš kakve veze ova priča ima s traženjem posla. Itekako ima jer ovo je priča o jednostavnim dnevnim rutinama koje sam usvojio kako bih lakše pronašao posao, a uz to su mi pomogle da živim zdravije, produktivnije i sretnije. 

 

1. Budi se rano i idi rano spavati!

Ne mogu se probuditi rano, nisam jutarnji tip! Koliko sam puta ovo izgovorio. Rano buđenje za mene je bila prekretnica u životnom stilu i vjerujem da je najvažniji čimbenik u uspješnoj potrazi za poslom. Mislio sam ako se probudim rano da ću biti umoran tijekom dana, no ta se teza ispostavila potpuno krivom. Prije nego sam usvojio naviku ranog buđenja, obično sam se budio oko devet sati ujutro, a zaspao bih oko ponoći. Vjerujem kako misliš da u mome primjeru nema ništa loše, da je to zapravo “normalno” vrijeme buđenja za nezaposlenu osobu koja ne mora ići rano na posao, a da zaspati oko ponoći i nije tako kasno. Tako sam i ja mislio prvih mjesec dana (neuspješnog) traženja posla. Moja rutina je izgledala ovako:

 • 9:00 – buđenje
 • 09:00 – 11:00 – ispijanje kave uz Facebook, Instagram i vijesti
 • 11:00 – 13:00 – gledanje filmova i serija
 • 13:00 – 15:00 – pregledavanje oglasa za posao i slanje životopisa
 • 15:00 – 15:30 – ručak
 • 15:30 – 17:30 – popodnevni odmor
 • 17:30 – 18:00 – ispijanje kave uz Facebook, Instagram i vijesti
 • 18:00 – 20:00 – gledanje filmova
 • 20:00 – 00:00 – čitanje vijesti i gledanje YouTube-a

Tako sam proveo prvih mjesec dana traženja posla. Ne moram ni reći da sam se osjećao neispunjeno. Nevjerojatno! Neispunjeno, a radio sam sve što sam mislio da će me ispuniti. Problem je bio što sam duboko u sebi znao da sam efektivno radio samo dva sata dnevno. Od devet do trinaest sam se psihički pripremao pregledavati oglase za posao. Je li ti poznata ta psihološka priprema? Priznajem, dogodilo se nekoliko puta tjedno da baš u vrijeme kada sam planirao tražiti posao je počinjao neki dobar film ili je netko na Facebooku objavio zanimljiv post. Znalo je proći i nekoliko dana zaredom da nisam tražio posao. Dijagnoza je vrlo jednostavna: obuzela me lijenost. 

Odlučio sam svoj dan počinjati u šest ujutro. Na početku nije bilo lako, no tijelo se nakon dva tjedna priviknulo na ranije buđenje, te sam primijetio da rano ujutro imam puno više energije. Raspoloženje mi se značajno popravilo, te sam dobio volju za traženjem posla. Također, odlučio sam da ću ići na spavanje u dvadeset i dva sata. Iskreno, to mi je puno teže palo nego rano buđenje. Za zaspati u dvadeset i dva sata treba imati discipline i barem sat vremena prije spavanja maknuti se od mobitela, laptopa i televizije. Promjena je osnova napretka. Promijeniti se znači odbaciti ono što mi je škodilo i prigrliti nove navike koje će poboljšati kvalitetu moga života.

Rano buđenje se čini kao sitnica, ali mogu posvjedočiti da je to sitnica pomoću koje sam se uspio osloboditi robovanja šarenilu mobitela. Ta sitnica je bila preduvjet za usvajanje zdrave i uspješne dnevne rutine.

2. Posveti vrijeme zdravlju!

Ako križeve u našem životu prihvatimo kao blagoslov, tada ćemo spoznati da se iza svake nedaće krije smisao koju bezbrižna osoba ne može prepoznati. Prije otkaza sam radio uredski posao. Moje kretanje se svodilo na šetnju do auta. Pošto imam mobitel koji automatski bilježi broj koraka u danu, znam da sam radio dnevno manje od 1000 koraka. A to je baš jako malo. Moje prehrambene navike su bile poprilično loše. Najčešće su se svodile na gladovanje tijekom dana, na kasni ručak i pretjeranu večeru. Takav životni stil me doveo pred čudnovate brojke na vagi koje su poprilično narušavale moje zdravlje. Od kada sam nezaposlen, počeo sam pridavati pažnju svojoj prehrani i  odlučio sam da ću u svoj dnevni raspored uvesti fizičku aktivnost kao nezaobilazni dio dana.

Paziš li na svoje zdravlje? Od čega se sastoji tvoja prehrana? Pozivam te da ovaj period traženja posla i višak slobodnog vremena iskoristiš za rad na svome zdravlju i usvajanje zdravih navika. Jednom usvojene navike se poprilično teško riješiti, pa onda bolje da je ta navika zdrava. Slažeš li se? 

Izazov:

Odaberi dnevni broj koraka koji planiraš prohodati i ustraj u svome planu (kiša nije izgovor za neuspjeh). Uz to napiši detaljni i zdravi tjedni jelovnik koji sadrži sve obroke u danu i nastoj ga se držati (velika Milka prije spavanja nije dobar izbor).  U komentaru ispod članka napiši kako si izdržao/la prvi tjedan. Sretno!

3. Izradi plan traženja posla

Plan traženja posla odgovara na nekoliko osnovnih pitanja:

 1. Gdje/na kojim mjestima ću tražiti posao?
 2. U kojim vremenskim intervalima ću pregledavati oglase za posao?
 3. Na koje poslove ću se prijavljivati, a na koje ne?
 4. Na koliko natječaja za posao se planiram prijaviti ovaj tjedan?
 5. Kome i kada treba poslati otvoreno pismo?
 6. Imam li kvalitetan životopis koji će se isticati među ostalim životopisima?
 7. Trebam li uz životopis poslati molbu ili motivacijsko pismo?
Odgovori na pitanja:
 1. Zna se na kojem portalu.
 2. Svaki dan, ne želim gubiti vrijeme!
 3. Prijavit ću se na sve poslove.
 4. Što više, to bolje.
 5. Što je to otvoreno pismo?
 6. U životopisu sam naveo/la zadnjih 15 poslova, naravno da je dobar!
 7. Ne znam.  I jedno i drugo!
Ukoliko su ovo i tvoji odgovori, javi se. Rado ću ti pomoći.
 
 

4. Odluči učiti!

Tvoj novi poslodavac od tebe najčešće očekuje prethodno iskustvo u obavljanju istog ili sličnog posla te određena znanja koja su potrebna za obavljanje tog posla. Tvojim zaposlenjem poslodavac želi povećati prihode firme ili unaprijediti odnosno stabilizirati poslovne procese. Malo koja firma će zaposliti novog radnika ukoliko ne posjeduje barem neka znanja i vještine potrebne za posao na koji se prijavio/la. Neka učenje bude sastavni dio svakog tvojeg dana. Kada se prijavljuješ na natječaje za posao, obrati pažnju koje vještine i znanja poslodavci najčešće traže. Usredotoči se na učenje i usavršavanje upravo tih znanja i vještina. Zapamti, učenje je proces za koji vrijedi zlatno pravilo: “Svaki dan po malo”. Pazi da ne upadneš u zamku trenutne euforije zbog koje ćeš prvi dan cijeli posvetiti učenju, a onda poslije odustati. Kao i za sve do sada navedeno, bitno je napraviti raspored i držati ga se.

 Koje bi sve vještine volio/la naučiti? Napiši nam u komentaru.

5. Vjeruj i ustraj!

Možda često puta pomisliš da činiš sve što je u tvojoj moći da dobiješ posao, a rezultata nema. Kako bi se zaposlio/la, nerijetko trebaš poslati i preko 100 životopisa i otići na desetke razgovora za posao. Otkako sam se počeo baviti temom zapošljavanja, čuo sam nekoliko nevjerojatnih priča o ljudima koji su svoj posao iz snova tražili mjesecima, pa čak i godinama. Nisu pristajali na kompromise koji su se kosili s njihovim načelima i jednostavno su ustrajali u vjeri da ih negdje “čeka” njihovo idealno radno mjesto. Da se razumijemo, njima posao nije “pao s neba”. Oni su se itekako pomučili da ga “dobiju”. Čuo sam za primjer jednog farmaceuta koji iz moralnih načela više nije mogao obavljati dosadašnji posao koji je bio odlično plaćen i  dao je otkaz. Mjesecima je bio nezaposlen i zbog loše financijske situacije bio je primoran preseliti se natrag u roditeljsku kuću zajedno sa ženom i malim djetetom. Vjerovao je da mora ustrajati u svojoj odluci i nje popustio. Na kraju je našao posao s kojim je vrlo zadovoljan. Ima dobru plaću i puno slobodnog vremena za svoju obitelj. 

Kada nastupe teška vremena, a ona će sigurno doći, nemoj se obeshrabriti. Nastavi hrabro naprijed jer samo tako stižeš gdje si naumio/la. Ukoliko želiš, podjeli s nama svoju pozitivnu priču o traženju posla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)